19.04.2024 - Kablo Tel Dünyası Kablo-Üretim-Hammadde-Makina Teknolojileri Dergisi
Kablo Tel Dünyası

LAPP KABLO, Kabloların yangın güvenliği Saniyeler hayat kurtarabilir

Yatırımcılar ve yasa koyucular binalarda, üretim tesislerinde veya araçlarda giderek daha fazla yangın güvenliğine ihtiyaç duymaktadır. Kablolar da bundan etkilenmektedir, kablolar bir yangın durumunda zehirli maddeler yaymamalı ve alev iletmemelidir. Çoğu kişi, Londra Metrosu, Düsseldorf Havaalanı, Kanal Tüneli ya da Mont Blanc Tüneli’ndeki trajik yangınları hatırlayacaktır. Bu yangınlar birçok insanın hayatına ve değeri milyarları bulan hasarlara mal olmuştu. Fakat yaralanmalara neden olan şey sadece böylesi büyük felaketler değildir. Her yıl sadece Almanya’da yaklaşık 400 kişi, daha küçük yangınlarda hayatını kaybediyor.

Bu sayının son on yılda yavaş yavaş düşmesini sağlayan şey duman dedektörlerinin artan kullanımıdır. Buna ek olarak yangından korunma konusu, özellikle yasal düzenlemeler nedeniyle, bina yaparken veya üretim tesislerini satın alırken yatırımcılar için çok önemlidir. Burada, kullanılan malzemelerin dikkatle seçilmesi önem taşır. Bu, kabloların ve bağlantıların gündeme gelmesi anlamına geliyor. Günümüzde yangın durumunda düşük duman gazı oluşumuna sahip, daha az (görünür veya görünmeyen) toksik gaz üreten ve ateşi fitil gibi iletmeyen kablolar mevcuttur. Bugün bunlar yangın koruma kabloları terimi altında bir araya toplanmıştır. Bir yangın durumunda, insanların hayatta kalma şansını arttırır ve duman soluma ile ilişkili sağlık risklerini azaltırlar. Daha az duman oluşumu, kaçan insanların kaçış yollarını daha uzun süre görebilmesini ve dolayısıyla dışarıya yaralanmadan ulaşmasını sağlar. Bu kablolar, kurtarma ekipleri yoğun duman bulutlarıyla mücadele etmek zorunda kalmayacağından itfaiye için de riski azaltmaktadır.

Havadaki zehirli kokteyl Yangın felaketlerinde en sık ölüm nedeni, yangının ürettiği yanıcı gazlara bağlı boğulma veya zehirlenmedir. Burada karbondioksit (CO2) ve karbon monoksit (CO) ortaya çıkar ve yaşam için zaruri olan havadaki oksijen kapalı alanlarda yok olur. Ayrıca, toksik ve dioksin yüklü yanma kalıntısı, kirlenmiş söndürme suyu ve aşındırıcı ve zehirli baca gazı kalıntıları çevreyi kirletmektedir. Bu hasar sadece pahalı bir temizleme işlemi ile giderilebilir ve bundan sonra bile çevreye zarar vermeyen bir şekilde tamamı yok edilemeyebilir. Almanya’da yangın hasarının yıllık maliyeti yaklaşık bir milyar Avro’dur, bunun neredeyse yüzde 50’si ikincil hasar kaynaklıdır.

Binadaki kablo döşeme yolları vasıtasıyla yangının yayılmasıyla ilgili bir başka sorun daha bulunmaktadır. Ateş duvarları yetersiz ise, alevler hızla yayılabilir. Lund Üniversitesi’ndeki bir araştırma, bazı durumlarda kişilerin kaçmalarının mümkün olduğu zaman aralığının sadece bir dakika olduğunu göstermektedir.

Halojensiz ve düşük tutuşabilirlik Bu riski ve bunun sonucunda ortaya çıkacak hasarı azaltmak için kablo endüstrisi, artan güvenlik gereksinimlerini karşılayan düşük yanıcılıkta, halojen içermeyen kablolar geliştirmiştir. Halojensiz demek, bu kabloların brom, iyot, flor ve klor reaktif elementlerinden tamamen arındırılmış olması demektir.

Bunun birçok avantajı vardır:

• Korozif gaz çıkmaz. Gözlerin ve solunum yollarının tahrişi büyük ölçüde azaltılır. Söndürme suyu ile agresif kimyasal bileşimler de oluşmaz. Bu, binaya ve elektrik tesisatlarına korozyondan dolayı önemli miktarda ikincil hasar verilmemesi anlamına gelir.
• Zehirli gazların oranı düşüktür. Yanan kablolardan artık dioksin yayılmaz.
• Yangın durumunda gelişmiş performansa sahip halojensiz kablolar aleve son derece dayanıklıdır ve alevlerin az miktarda yayılmasına izin verir. Korkutucu fitil etkisi olmaz, yangının odağı yangının bulunduğu yerden öteye yayılmaz.
•Geliştirilmiş özelliklere sahip halojensiz kablolar, yangın durumunda çok az duman üretir.

İtfaiye için kaçış yolları ve söndürme güzergahları, yoğun dumanlar tarafından engellenmez.

Lapp Group, portföyünde ETHERLINE® HEAT 6722 de dahil olmak üzere bir dizi kablo türü barındırır. Bu ürün, kablo uzmanları tarafından, çok sayıda insanın dar bir alanda bulunduğu otobüslerde kullanılmak üzere özel olarak geliştirilmiştir. Binalarda sabit kurulum için tasarlanmış esnek bir endüstriyel veri kablosu olan ETHERLINE® FIRE Cat.5e PH120 de mevcuttur. En az 120 dakika boyunca ateşe maruz kaldıktan sonra rekor kıran türde bir izolasyon bütünlüğünü garanti eder ve bir taraftan veri iletmeye devam ederken en az iki saat ateşe dayanabilen piyasadaki tek kablodur.

Kablolara yönelik yeni gereksinimler Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi, yangın durumunda insanların ve binaların korunmasının acil bir hedef olduğunu ve diğer yapım ürünlerinin yanında, güç, kontrol ve haberleşme kablolarını inşaat ürünleri olarak sınıflandırmış ve bunları Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (AB) No. 305/2011’de bağlayıcı bir şekilde düzenlemiştir. Yapı Ürünleri Yönetmeliği tüm üye ülkeler için 1 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelikte, kablolar ve teller yangın koruma özelliklerine göre sınıflandırılmış ve A – F Euro sınıflarına yangın davranışlarına göre atanmıştır. Termal salınım ve alev yayılımı da dikkate alınmaktadır. Her durumda, duman oluşumu, asidite ve yanan damlacıklar için üç ek sınıf vardır.

Bu sınıflara yerleştirme, tanımlanmış test standartlarına göre gerçekleştirilir. Kabloların ve kabloların yangın davranışına ve ilgili test ve değerlendirme kriterlerine göre performansına yönelik gereksinimler, uyumlaştırılmış “EN 50575 Güç, kontrol ve haberleşme kabloları – yangın şartlarına tepki veren inşaat işlerinde genel uygulamalar için kullanılan kablolar” standardında belirtilmiştir. Onaylanmış bir kuruluş tarafından bir uygunluk değerlendirmesi yapılacak ve performans tutarlılığı belgesi düzenlenecektir. Burada, kablonun yangın güvenliği seviyesi binanın türüne bağlıdır. İmalâtçılar, her ürün için bir performans beyanı sunmalıdır; burada, bu, AB uyumluluk beyanının bir parçasıdır ve burada yapı için yangın korumasıyla ilgili belirleme tespit edilebilir.

Alman Elektrik ve Elektronik İmalatçıları Birliği (ZVEI), binalardaki yangın korumasını iyileştirmek için, Avrupa yangın koruma B2 sınıfı yangın koruma kablolarının, hastaneler, huzur evleri ve kreşler gibi çok yüksek emniyet gereksinimlerine sahip özel binalarda kullanılmasını önermektedir. Avrupa yangın koruma C sınıfı yangın koruma kabloları da ofislerde ve idari binalar gibi yüksek emniyet gereksinimlerine sahip binalarda kullanılır. Yeni standart yürürlüğe girer Muayene programı ve sonuçtaki performans beyanı, EN 50575 uyumlulaştırılmış standardının yayınlanmasına bağlıydı. EN 50575: 2014 İnşaat Ürünleri Yönetmeliği uyarınca kablolar ve teller için uyumlaştırılmış standardın uygulanmasına 10 Haziran 2016’da başlandı. Birliktelik süresi 1 Temmuz 2016’da başladı ve 1 Temmuz 2017’de sona erdi. Lapp Grubu, bir çok kabloyu halihazırda yeni standarda uygun olarak test etmiştir, ilk sertifikalar halihazırda düzenlenmiştir. Performans beyanları çeşitli ürünler için de mevcuttu. ÖLFLEX CLASSIC 100H’nin performans sabitliği VDE tarafından belgelendirilmiştir.

EN 13501-6 uyarınca, bu ürün ailesi ve aynı zamanda ÖLFLEX Classic 110H, Euro sınıfı olarak sınıflandırılmıştır. Lapp Group, onaylanmış kuruluşlar tarafından Yapı Ürünleri Yönetmeliği (CPR) uyarınca diğer kablo ailelerini de test ettirip sınıflandıracaktır.

Kablolar Lapp Grubun Yangın Testi Merkezinde test edilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ