28.03.2024 - Kablo Tel Dünyası Kablo-Üretim-Hammadde-Makina Teknolojileri Dergisi
Kablo Tel Dünyası

Dev tesisi iki Bakan açtı Türkiye’nin ikinci büyük alüminyum kablo fabrikası, Ekonomi Bakanı Elitaş ile Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç tarafından törenle açıldı

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Samsun’da açılışını yaptığı dev tesisin 7 ay gibi kısa surede üretim yapılabilir hale gelmesinin, Türkiye’nin eriştiği noktayı anlatması bakımından ilginç bir örnek olduğunu belirterek, Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez’i kutladı.

Samsun Merkez Organize Sanayi’nde 40 bin 500 metrekare kapalı alan üzerine kurulan ve 110 milyon liraya mal olan Turkiye’nin ikinci buyuk alüminyum kablo fabrikasının açılışı törenle yapıldı. Açılışa, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın yanı sıra Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, AK Parti Samsun Milletvekilleri Ahmet Demircin, Fuat Kökteş, Orhan Kırcalı, Hasan Basri Kurt, MHP Samsun Milletvekili Erkan Usta, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, OMU Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan, AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, eski Samsun milletvekilleri Âdem Yıldız, Cemal Alişan, Musa Uzunkaya, Ahmet Yeni, Mustafa Çakır, Mustafa Demir, bazı il ve ilce belediye başkanları, iş adamları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, 65 ülkeden ve Türkiye’nin dört bir tarafından Borsan bayi ve müşterileri katıldı.

4 KITADA 65 ULKEYE İHRACAT

Açılış öncesi konuşan Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez, “Borsan Grup geride bıraktığı 32 yılda bünyesinde 15 şirketle faaliyet göstermekte ve bu şirketlerin 5 tanesi Türkiye dışında, bünyesinde 2 bin 200 kişiyi direk istihdam etmektedir. 4 kıtada dünyanın 65 ülkesine ihracat yapmakta ve bu ihracat yaptığı 65 ülkenin 11’inde de pazar lideri konumundadır. Bu ülkelerde bulunduğu pazarda ve bulunduğu raflarda en çok kablo satan veya en çok güven duyulan markadır. Önceki yıllarda biz Borsan olarak kaliteli mal üretmekle bünyemizde bulunan ulusal ya da uluslar arası kalite belgeleriyle veyahut kullandığımız teknolojik makinelerde öğünürdük.
Ama artık kaliteli mal üretmekle öğünmüyoruz. Çünkü bu artık Borsan olarak bizim standardımızdır. Fabrikalar kurabilirsiniz ama marka oluşturmanın çok zor bir iş olduğunu biliyoruz. Markamızı şu anda olduğumuz noktadan daha ileriye taşımak için farklı çalışmalar yapıyoruz.

Yeni yatırımımız toplam 21 bin metrekare arsa üzerinde 40 bin 500 metrekare toplam kapalı alanda, 7 bin 500 metrekare acık alanda, yıllık toplam 25 bin ton alüminyum ergitme kapasitesine sahip ve şuanda 220 kişiyi direkt istihdam eden bir yatırımdır. Arsa, alt yapı, bina, makine ve işletme maliyeti olarak toplam 110 milyon TL’ye mal oldu. Biz 6 ayda bu binayı bitirdik. 30 günde de bütün makine alt yapısını bitirerek 16 Ocak 2016 tarihinde de üretime başladık” dedi.

TAŞ TAŞ USTUNE KOYANDAN ALLAH RAZI OLSUN

Üretmek zorunda olduklarını ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Üretmek zorunda olduğumuz için bu dinamizm, bu sonuç ve bu katma değer ortaya çıkıyor. Ateş çemberinin içersindeyiz, onun için üretmek zorundayız. Etrafımızda hemen hemen bulunduğumuz coğrafya dünyanın en pahalı arsası. Herkes bu arsada göz dolaştırıyor, herkes bu arsada bir şekilde paylar elde etmeye ve bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bu kadar kıymetli bir coğrafyada mutlaka üretip, refahımızı yükseltmeliyiz. Bu ülkeye çivi cakan, taş taş üstüne koyan kim olursa olsun Allah onların hepsinden razı olsun. Bu toprakları korumak ve bu topraklar üzerinde yükselen bu medeniyeti ihya etmek için lazım olan şeylerden bir tanesi üretmeyi de bu insanlar yapıyor diye o şehitlerimizin hatırası sayesinde de olsa rabbim bizleri muvaffak edecektir” diye konuştu.

CİDDİ PARALAR HARCANIYOR

Borsan Grup’un en kısa zamanda fiber optik tesisinin de kuracağına inandığını belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Dünya ekonomi son günlerde çok ciddi çalkantılar yaşıyor. 2008 yılından sonra ciddi anlamda daralmalar yaşandı. 2012 yılı itibariyle bir rahatlama oldu ama son yıllarda toparlanmayı biraz yaşıyorken maalesef bölgesel savaşlar ya da tatsızlıklar ekonomiyi sürekli aşağıya doğru çekiyor. Ülke ekonomisine baktığımız zaman Türkiye tüm olumsuzluklara rağmen döviz frenlenmiş durumda, ekonomi buyuyor, yatırımlar yapılıyor. Bazı insanlar istedikleri kadar bunu olumsuz noktaya çeksinler. Bu tesisler çok kolay karar alınıp yapılan tesisler değil. Ciddi paralar harcanıyor. Ciddi bir karar sureci yaşanıyor ve ciddi açılışlar yapılıyor. Bu tesis 65 ülkeye ihracat yapıyor” şeklinde konuştu.

BUYUK ADIMLAR ATIYORUZ

Samsun’a çeşitli alanlarda önemli yatırımların gerçekleştirildiğini ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Akif Cağatay Kılıc şoyle konuştu: “Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı doneminden itibaren 2002 yılından sonraki donemde ortaya koymuş olduğu bir yaklaşım vardır taş ustune taş koyanın başımın ustunde yeri var. Ben burada Samsunumuza, Türkiye’mize taş üstüne taş koyan herkesten Allah razı olsun diyorum. Bu tesis 110 milyon TL. Bu yatırım Samsun’a yapıldı. Bazen Samsun’da ne oluyor, Samsun ilerliyor mu, yatırımlar yapılıyor mu yapılmıyor mu gibi bir takım fikir alışverişleri oluyor.

İçinde bulunduğumuz bu tesis herhalde bu sorulara verilecek en büyük cevabın ete kemiğe burunmuş halidir. Geleceğe yürümek için büyük adımlar atıyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde bunu başarmak için gece gündüz çalışıyoruz. Bunun adımlarını da tane atıyoruz. Bugün olduğumuz nokta bundan önceki yıllara göre çok daha iyi bir yerde. İnşallah gelecekte çok daha iyi noktalarda olacağız. Bunu hep beraber yapacağız.”

FARKLI SEKTORLERDE FARKLI YATIRIMLAR

Samsun’da atılan adımların olumsuz anlamda gösterilmemesi gerektiğini ifade eden Bakan Kılıç sözlerine şöyle devam etti: “Olumlu, güzel atılan adımları ve ortaya konan çabaları eserleri, doğru şekilde değerlendirip, bütün Türkiye’de bunları anlatalım. Samsunumuza çok farklı sektörlerde farklı yatırımlar var. Bu yatırımların desteklenmesi kendini geliştirebilmesi için biz en yoğun şekilde caba sarf ediyoruz. Şu anda Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı ile beraber yakın temas içerisinde çalışmalar yapıyoruz. Bunun dışında turizm ve kültür alanında yapacağımız çalışmalar var. Bununla beraber farklı sosyal aktiviteleri Samsun’a kazandıracağı farklılıklar tanıtımı noktasında çalışmalar yapıyoruz. Uluslararası organizasyonlar Samsun’a geldiği zaman hem tanıtım anlamında ortaya bir şeyler koyuyor hem de şehrimizin ekonomisi ve sosyal hayatına da katkı veriyor.”

TANITIMA BUYUK KATKILAR VERECEK

2017 İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları’nın ilk HDK toplantısını dun yaptıklarını kaydeden Bakan Kılıç, “Toplantıda kararlarımızı aldık. Rabbim inşallah Samsunumuza Türkiye’mize tüm spor camiasına hayırlı uğurlu eder. İki haftalık kısa surede 10 bine yakın misafirimizi Samsun’da ağırlayacağız. O zamana kadar sürekli ziyaretler olacak. Farklı uluslararası federasyonlardan temsilciler gelecek. Bu, Samsun’un tanıtımına çok büyük katkılar verecek. Hep birlikte yapacağımız çalışmalarla Samsunumuzun geleceğini ülkemizin bölgemizin kalkınmasına bu adımlarla destek olacağız” ifadelerini kullandı.

Başkalarına fabrika ve makine sesinin gurultu gibi geldiğini ama kendisine bir şiir gibi, şarkı gibi geldiğini ifade eden Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “Bazılarına fabrika sesi gurultu gibi gelir ama bana makine sesi bir şiir gibi, bir şarkı gibi geliyor. Bugün 40 bin 500 metrekarelik bir kapalı alandan bu tesisi inşa edip ülke ekonomisine katkı sağlayan herkes takdire laik insanlardır. 6 ayda buranın inşaatı bitmiş. Bu tesisi kısa bir zamanda hayata geçirebilmek önemli bir hadisedir. 6 ayda bir tesis yapabilecek, bir ay ya da 2 ay sonra üretime geçip, şaltere basabilecek hale gelmek, ülkedeki gelişmelerin en önemli gelişmelerinden birisidir. Burada 40 bin 500 metrekarelik inşaat yapılıyor, ben 5 bin metrekarelik bir inşaat yapabilmek için 2.5 sene emek vermiştim. Elektrik çekmesi bir dert, inşaata harç için su çıkarması bir dert, çimento getirmek için yol bir dertti. Borsan 65 ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye’den elektrikli malzemelerinin ihracatı yaklaşık 10.5 milyar dolar. Bunun 2 milyar dolara yakın olan kısmı kablo ihracatıdır. Dünyada 179 noktaya bu tesisin ürettiği kabloları ihraç ediyoruz. Borsan 65 ülkeye ihracat ettiğine göre daha 114 ülkeye de ihracat edebilme söz konusudur. İnşallah önümüzdeki günlerde işçilerle yemek yediğimizde biz Adnan Ölmez’e 65 kaç oldu diye soracağız” dedi.

YENİ PAZARLAR İCİN DUNYAYI DOLAŞIYORUZ

Artık bakır kablo devrinin bittiğini fiber optik kablo devrinin başladığını ifade eden Bakan Elitaş şunları kaydetti: “Artık devir bakır kablo devri değil. Özellikle iç iletişim döneminde dahili ve haberleşme döneminde fiber optik kablonun da bu tesisin bundan sonraki üretim sureci içerisinde olması gereken ürünlerden birisi olması şart. Mobilya var, hastane var, bakır kablo var, alüminyum kablo var. Tek eksik kalmış, fiber optik kablo. İnşallah bundan sonraki donemde de biz Borsan Grup’un fiber optik kablo tesisin açılışına geliriz. Açılışı pazartesi günü yaparsınız. Çünkü fabrikaların pazartesi günleri kuru fasulye ve pilavı milli yemektir. Borsan Grup fiber optik kablo tesisinin açılışına pazartesi günü geliyoruz ve milli yemeğimizi de yiyoruz. Türkiye’nin etrafında bir ateş çemberi var. 911 kilometrelik sınırımız olan Suriye’de bir yangın var. 350 kilometrelik sınırımız olan Irak’ta halen bir huzursuzluk ve bir istikrarsızlık var.

Biz Türkiye olarak yakın çevremizdeki ve Rusya ile olan krizimiz münasebetiyle yeni yeni pazarları araştırma mecburiyetinde olduğumuzu hissettik. Bir taraftan Cumhurbaşkanımız ile birlikte, bir taraftan Başbakanımız ile birlikte dünyayı karış karış, adım adım, santim santim dolaşıyoruz. Yeni yeni pazarlar ortaya çıkarabilmek ve yeni ürünler satabilmek için”.

İLK ADAMI SAMSUN’DAN ATTIK

Amerikan ekonomisinin dünyanın en büyük ithalatçılarından birisi olduğunu kaydeden Bakan Elitaş sözlerini şöyle tamamladı: “Amerika, dünyadan 17 bin 239 çeşit mal ithal ediyor. Bu ithal ettiği malın 13 bin 779’u Cin menşei, 5 bin 221 çeşit malda Türk menşei. Demek ki Türk firmalarının ABD’ye ihraç edebilecekleri daha 12 bin civarında mal var.

ABD’de bin 8 mal Cin ile birlikte ortak ihraç ettiğimiz mallar arasındadır. Bu bin 8 malın Türkiye tarafından ihracatı 2.8 milyar dolar, aynı urunun Cin tarafından yapılan ihracatı 70 milyar doların üzerinde 771 kalem mal Cin ile Türkiye’nin ortak ihraç ettikleri mallar arasında Türkiye’nin fiyatlarının daha uygun ve ucuz olduğu, rekabet imkânını Cin’den daha iyi olduğu görüyoruz. Neden 70 milyar dolaklık malı biz Türkiye’den ihraç edemiyoruz diye sorduğumuzda yeterli kapasitenin olmadığını görüyoruz. Ekonomi bakanı olarak hem ihracatın önündeki engelleri ve ihracatın teşvikini arttırabilmek, hem de yeni yeni yatırım sahaları ortaya çıkarıp, ileri teknoloji ürünlere nasıl destek verebilirimin hareketini yapabilmek, kurum bakanlığının verdiği destekler sanayicilerimizle birebir konuşarak ve görüşerek ortaya çıkarmak adına bugün Türkiye’de ilk defa Samsun’da Ekonomi Bakanlığı ve sivil toplum örgütleriyle birlikte 2016 yılı ve ondan sonraki süreçte, 2023 yılı hedeflerinin vizyonunu nasıl olacağı konusunda ilk adımı Samsun’dan attık.”

Konuşmaların ardından fabrikanın açılış kurdelesi, yapılan duanın ardından kesildi.

Bayram OK, Ayşe KUŞCU (oa)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabilirim?